ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2019-2020

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης από το Δ.Ι.Ε.Κ. Κομοτηνής

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας στελεχών ασφαλείας προσώπων και υποδομών επισκέφτηκαν την αντίστοιχη ειδικότητα του ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτή τους Πέτρο Δεμερτζίδη. Εκεί έτυχαν υποδοχής από την διευθύντρια Άννα Δεβρένη, τους καταρτιζόμενους αλλά και από τον εκπαιδευτή τους στο μάθημα της σκοποβολής Κώστα Στεφανίδη. Οι καταρτιζόμενοι εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την συνάντηση, παρακολούθησαν από κοινού το μάθημα της σκοποβολής και από τους δυο εκπαιδευτές, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς για την συνέχεια της εκπαίδευσης αλλά και της σταδιοδρομίας τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες κοινές δράσεις, εκπαιδεύσεις και επισκέψεις κατά το τρέχων εξάμηνο τόσο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης όσο και της Κομοτηνής.

 

 

Παρουσίαση της γης των αρπακτικών

Στα πλαίσια του μαθήματος Βιολογία Οικολογία άγριων ζώων και πτηνών του τμήματος Τεχνικός Δασικής Προστασίας, την Παρασκευή 17/01/2020, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου την κα Ζακάκ Σίλβια Βιολόγο.
Η κα Ζακάκ με την ομιλία της αλλά και με το πλούσιο εικονογραφημένο υλικό που μας παρουσίασε , μας ταξίδεψε στη γη των αρπακτικών πουλιών στο γνωστό σε όλο τον κόσμο για την παρουσία σπάνιων πουλιών, το δάσος της Δαδιάς.
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών στην περιοχή καθώς επίσης και ότι απαντώνται ταυτόχρονα και αναπαράγονται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης: ο Μαυρόγυπας, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης, ενώ έχουν παρατηρηθεί 36 από τα 39 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ο εντυπωσιακός Χρυσαετός, ο Θαλασσαετός, ο Βασιλαετός, ο Κραυγαετός, ο Στικταετός και ο Φιδαετός.
Μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω της παρουσίασης της κας Ζακάκ να περιηγηθούμε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Οροσειράς της Ροδόπης στο Νομό Έβρου, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ασίας και της Ευρώπης.
Οι εκπαιδευόμενοι της ειδικότητας Τεχνικός Δασικής Προστασίας καθώς και η εκπαιδεύτρια τους Οτέμπερη Ηλιάννα, ευχαριστούμε θερμά την κα Ζακάκ Σίλβια για την παρουσία της στο μάθημα και για τις πολύτιμες γνώσεις και εικόνες που μας δώρισε.

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

Ασφάλεια και Υγιεινή στην εργασία

Στις 23/01/2020 η εκπαιδεύτρια – νοσηλεύτρια του ΕΕΣ, κ. Αλεξάνδρα Μπαμπούλη, επισκεύτηκε το ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης έπειτα από πρόσκληση των σπουδαστών του τμήματος Β. Φαρμακείου και στο πλαίσιο του μαθήματος “Ασφάλεια και Υγιεινή στην εργασία”, ώστε να τους εκπαιδεύσει στην ΚΑΡΠΑ και στην αντιμετώπιση της απώλειας αισθήσεων.
Επιπλέον επισημάνθηκε η σημασία της γνώσης και ορθής παροχής των πρώτων βοηθειών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ατυχημάτων στο εργασιακό περιβάλλον.Κεραμιδά Κανέλλα

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Βεργίνα

Στις 21/01/2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων του τμήματος Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Δημόσιου ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης στην Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης Βεργίνα.Οι εκπαιδευόμενοι συνοδευόμενοι από τούς εκπαιδευτές τους κ.Τσιμπιρίδη Πέτρο και κα Σταθάκη Δήμητρα καθώς και την διευθύντρια του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης κα Δεβρένη Αννα,αρχικά παρακολούθησαν εκτεταμένη παρουσίαση απο την υπεύθυνη Marketing της Ζυθοποιίας κα Κουτσογιάννη Μαρίνα αναφορικά με την ίδρυση και ιστορία της εταιρίας, την ιστορία της εφεύρεσης του ζύθου, τα προϊόντα του ανταγωνισμού και τα προϊόντα της εταιρίας Βεργίνα. Έπειτα ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και παρακολούθηση όλων των σταδίων παραγωγής του ζύθου. Τέλος η επιστροφή στην αίθουσα υποδοχής και η γευστική δοκιμή των βραβευμένων προϊόντων όπως Βεργίνα Weiss, Lager και Red και του τσαγιού tuvunu, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την καθόλα επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ramada

Στις 10/12/2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων του τμήματος Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Δημόσιου ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης στο Ξενοδοχείο A’κατηγορίας Ramada Plaza που εδρεύει λίγο χιλιόμετρα εκτός της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Οι εκπαιδευόμενοι συνοδευόμενοι από τούς εκπαιδευτές τους κ.Τσιμπιρίδη Πέτρο και κα Σταθάκη Δήμητρα, αρχικά παρακολούθησαν εκτεταμένη παρουσίαση από τoν υπεύθυνοo Μaitre του Ξενοδοχείου κ.Bαρύτη Κωνσταντίνο αναφορικά με την ίδρυση και ιστορία του. Έπειτα ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου όπως την κουζίνα,το bar,την reception, το εστιατόριο,τo συνεδριακό κέντρο και το spa και ανάλυση των καθηκόντων του κάθε υπαλλήλου της επιχείρησης. Τέλος μια εκτεταμένη συζήτηση με τους καταρτιζόμενους και τoν υπεύθυνο Μaitre της τουριστικής μονάδος,κατά την οποία αναλύθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την ώρα εργασίας του κάθε πόστου εργασίας , έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την καθόλα επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

Eπαιδευτική επίσκεψη στο Οινοποιείο Κίκονες

Στις 09/12/2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων του τμήματος τμήματος Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου Δημόσιου ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης στο Οινοποιείο Κίκονες, στο 5ο χιλ. της επαρχιακής Οδού Κομοτηνής -Ν.Σιδηροχωρίου. Οι εκπαιδευόμενοι συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτές τους κ.Τσιμπιρίδη Πέτρο και κ.Γούλα Στέφανο, αρχικά παρακολούθησαν εκτεταμένη παρουσίαση και περιγραφή της οινοποιητικής διαδικασίας του λευκού και ερυθρού οίνου. Έπειτα ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και επεξήγηση όλων των σταδίων παράγωγης του οίνου αναλυτικά. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες σχετικά με τη διεκπεραίωση των λογιστικών εργασιών της εταιρείας, καθώς και των διαδικασιών που ακολουθούνται στην περίπτωση εξαγωγής και εκτελωνισμού του κρασιού. Τελος ,οι καταρτιζόμενοι και οι  εκπαιδευτές, χαλάρωσαν δοκιμάζοντας ένα ποτήρι από τα βραβευμένα κρασιά στον όμορφο χώρο του οινοποιείου,  γεγονός που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την καθόλα επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Αερολιμένα Αλεξ/πολης «Δημόκριτος»

Το τμήμα προσωπικού ασφαλείας του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξ/πολης – την 12/12/2019 – πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Αερολιμένα Αλεξ/πολης «Δημόκριτος»,  όπου και μας υποδέχτηκε ο αερολιμενάρχης κ. Ζλατιλίδης Δημήτριος με την συνεργάτιδα του – η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχία της εκπαίδευσης των σπουδαστών.

     Εκεί οι σπουδαστές εκπαιδεύτηκαν στον έλεγχο χειραποσκευών και στον έλεγχο προσώπων βλέποντας την χρήση του μηχανήματος έλεγχου «X RAY» και της μαγνητικής πύλης ελέγχου επιβατών. Επιπλέον  ενημερώθηκαν για την κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τα περί αεροπλοΐας& μεταφορών και την διαδικασία ελέγχου επιβατών – προσωπικού των αεροδρομίων στους αποστειρωμένους χώρους (ασφαλείας) του αεροδρομίου.

     Εξηγήθηκε η σημασία της αμοιβαίας συνεργασίας που απαιτείται να υπάρχει μεταξύ υπαλλήλων και προσωπικού ασφαλείας που υπάγονται ξεχωριστά σε διαφορετικές υπηρεσίες ( λ.χ. αερολιμενική αρχή, αστυνομική αρχή & ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας) έτσι ώστε όλοι αυτοί να λειτουργούν και να συνυπάρχουν  ως ενιαίο οργανικό σύνολο προς εξυπηρέτηση του αντικειμενικού στόχου – που δεν είναι άλλος – από την ασφάλεια των πτήσεων και των εγκαταστάσεων σύμφωνα με την εν ισχύ νομοθεσία. Ενημερώθηκαν επίσης για την διαδικασία ελέγχου VIP, ξεναγήθηκαν στο χώρο αναμονής τους, καθώς και των επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται κατά περίπτωση όταν αυτά απαιτούνται.

     Η εκπαιδευτική επίσκεψη μπορεί να κριθεί αρκετά σημαντική για την ανάπτυξη της γνωστικής ικανότητας των σπουδαστών, καθόσον ήδη σε πολλά αεροδρόμια της χώρας η διαδικασία ελέγχου & φύλαξης εγκαταστάσεων γίνεται από προσωπικό ασφαλείας ιδιωτικών εταιριών φύλαξης (ύστερα από σχετικό διαγωνισμό και κατάρτισης σύμβασης έργου).

      Παρούσα κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν και η διευθύντρια του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξ/πολης κα Δεβρένη Άννα Ph.D. , η οποία ενημερώθηκε για τα παραπάνω και στο τέλος ευχαρίστησε με τους σπουδαστές και τον εκπαιδευτή του ως άνω τμήματος τον Αερολιμενάρχη κ. Ζλατιλίδη, την συνεργάτιδα του και το αστυνομικό προσωπικό για την αμέριστη βοήθεια τους στην εν λόγω εκπαιδευτική διαδικασία.

Ανίεχνευση δηλητηριασμένων δολομάτων

Στα πλαίσια του μαθήματος Δασική Νομοθεσία του τμήματος “Τεχνικός Δασικής Προστασίας” του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης, έγινε παρουσίαση για την ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων την Δευτέρα  2 Νοεμβρίου 2019  από την  Msc Περιβαλλοντολόγο  του WWF Ελλάς Ελζμπιέτα Κρετ, η οποία είχε μαζί της τον επί πενταετία συνεργάτη της, τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Κίκο.

            Ο Κίκο, διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού με μαλινουά, είναι μέλος της ομάδας του WWF στη Δαδιά και μαζί με τον αδερφό του Κούκι (στην περιοχή της Καλαμπάκας), είναι οι δύο πρώτοι σκύλοι – ανιχνευτές δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα. Αυτήν την σημαντική δουλειά την προσφέρουν από το 2014 στα πλαίσια δυο προγραμμάτων LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη (LIFE10 NAT/BG/000152 και LIFE16 NAT/BG/000874) με στόχο πρόληψη, εντοπισμός και καθαρισμός από τα δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα την ύπαιθρο.  

            Η παρουσίαση αφορούσε την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων  στην ύπαιθρο, η οποία απαγορεύεται στην Ελλάδα από το 1993, όμως εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα. Υδροκυάνιο και πολλές άλλες απαγορευμένες τοξικές ουσίες, κυρίως φυτοφάρμακα ρίχνονται στη φύση συχνά για να εξοντώσουν λύκους, αλεπούδες, ή ό,τι άλλο «ενοχλεί» ορισμένους ασυνείδητους. Το έγκλημα αυτό  έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ορνιθοπανίδα της χώρας μας, ειδικά τους γύπες, αλλά επίσης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

 

Απόκτηση επαγγελματικής συμπεριφοράς

Οι καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις που τους βοηθούν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους, στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας αλλά και στην απόκτηση όλων και πιο σημαντικών πληροφοριών γύρω από την επαγγελματική συμπεριφορά. Πραγματοποιώντας εργασίες και θεματικά projects, έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν μόνοι τους σε θέματα και καταστάσεις που κυριαρχούν στα εργασιακά περιβάλλοντα ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουν την νέα γνώση μέσα από την μελέτη, δημιουργία, ανάλυση και αξιολόγηση των προσωπικών τους δημιουργιών. Οι καταρτιζόμενοι των τμημάτων:  

  1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  2. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 
  3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

αποδεικνύουν πως η μάθηση και εκπαίδευση δεν σταματά, δεν έχει ηλικία και όρια…αντιθέτως αποτελούν εφόδια για την είσοδο και παραμονή τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας!!!

Επίσκεψη στο Park Hotel

Στις 05/11/2019 πραγματοποιήθηκε με μεγαλη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων του τμήματος Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Δημόσιου ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης στο Ξενοδοχείο Β’κατηγορίας Park Hotel που εδρεύει στη πόλη της Αλεξανδρούπολης. Οι εκπαιδευόμενοι συνοδευόμενοι από τούς εκπαιδευτές τους κ.Τσιμπιρίδη Πέτρο και κα Σταθάκη Δήμητρα, αρχικά παρακολούθησαν εκτεταμένη παρουσίαση απο την υπεύθυνη του Ξενοδοχείου αναφορικα με την ίδρυση και ιστορία του. Επειτα ακολουθησε ξεναγηση στις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου  και ανάλυση των καθηκόντων του κάθε υπαλλήλου της επιχείρησης. Τελος μια εκτεταμένη συζήτηση με τους καταρτιζομενους και την υπευθυνη της τουριστικής μονάδος,κατά την οποία αναλύθηκαν οι τρόποι ανατιμέτωπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την ώρα εργασίας του κάθε πόστου εργασίας , έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την καθόλα επιτυχημένη  εκπαιδευτική επισκεψη.

                                   

   

Επίσκεψη στην Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης Βεργίνα

Στις 18/11/2019 πραγματοποιήθηκε με μεγαλη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων του τμήματος Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου του Δημόσιου ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης στην Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης Βεργίνα. Οι εκπαιδευόμενοι συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτή τους κ.Τσιμπιρίδη Πέτρο, αρχικά παρακολούθησαν εκτεταμένη παρουσίαση απο την υπεύθυνη Marketing της Ζυθοποιίας κα Κουτσογιάννη Μαρίνα αναφορικα με την ίδρυση και ιστορία της εταιρίας, την ιστορία της εφευρευσης του ζυθου, τα πριοιόντα  του ανταγωνισμου και τα ποιόντα της εταιρίας Βεργίνα. Επειτα ακολουθησε ξεναγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και παρακαλούθηση ολων των σταδίων παραγωγης του ζυθου. Τελος η επιστροφή στην αιθουσα υποδοχής και η γευστικη δοκιμή των βραβευμένων προιόντων όπως Βεργίνα Weiss, Lager και Red και του τσαγιου tuvunu, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την καθόλα επιτυχημένη  εκπαιδευτική επισκεψη.